Atractii

Biserica Nasterea Maicii Domnului

Biserica “Nasterea Maicii Domnului” a fost ctitorita in anul 1906, cand neamul romanesc sarbatorea 40 de ani de domnie a Majestatii Sale Carol I al Romaniei si alipirea Dobrogei la tara mama in urma Razboiului de Independenta din anul 1877. Constructia bisericii a inceput in 1903. Aceasta a fost construita din piatra, cu turle inalte, respectand planul arhitectului D. Banescu. S-a lucrat timp de 3 ani, astfel ca in vara anului 1906 a fost finalizata. In prezent, biserica este introdusa pe lista monumentelor istorice. Aceasta este construita in forma de corabie, simbolizand Arca lui Noe, care a salvat omenirea de la potop. Hramul bisericii este sarbatorit pe 8 Septembrie, in ziua nasterii Sfintei Marii.

Lacul de creta Murfatlar

Lacul de creta, situat la iesirea din Murfatlar, judetul Constanta, uimeste prin peisajul captivant si de-a dreptul fermecator. Lacul se numara printre atractiile mai putin cunoscute ale Dobrogei, insa cei care il cunosc ii apreciaza frumusetea. Pentru a-l admira in toata splendoarea sa, va trebui sa treceti podul peste Canalul Dunare-Marea Neagra si sa mergeti in jur de 1 kilometru pe un drum neasfaltat. Lacul, format pe fundul carierei de var si creta, impresioneaza prin apa extrem de limpede, de culoarea turcoazului. Zona este fermacatoare, frumoasa si salbatica. Valoarea peisagistica a zonei reuseste sa faca din rezervatie un important punct de atractie.

Rezervatia Naturala Fantanita Murflatar

Rezervatia naturala Fantanita Murflatar a fost declarata arie protejata de interes national ce corespunde categoriei a IV-a IUCN, prin Legea nr. 5 din 6 martie 2000. Se intinde pe o suprafata de 82.74 ha si adaposteste pe teritoriul sau specii rare, care se gasesc fie numai in Dobrogea, fie numai in partea de sud a tarii. Denumirea rezervatiei vine de la numele unui izvor din padure, fiind de altfel o arie naturala strabatuta de multe paraie. Incepand din 1962, este ocrotita de lege. Fauna este specifica zonelor aride, iar elementele floristice intalnite aici sunt specifice habitatelor pontice, balcanice, continentale, submediteraneene sau celor eurasiatice. Flora este constituita din vegetatie forestiera, tufarisuri si specii ierboase ponto-sarmatice. Cai de acces: Drumul national (DN3) Constanta – Valu lui Traian – Murfatlar, la iesire din oras spre satul Ciocarlia (urmand DN3), pe partea stanga a drumului se afla rezervatia

Bisericutele Rupestre Murflatlar

In apropierea orasului Murfatlar se afla Complexul rupestru Basarabi-Murfatlar, ansamblu rupestru format din sase bisericute, cateva incaperi, galerii si morminte crestine, toate cioplite in masivul de creta.  Cele mai valoroase indicatii cronologice le ofera inscriptia slava veche din anul 6500 e.n. si grafitul in limba greaca incizat in anul 982 e.n. Complexul de Bisericute Rupestre este un sit arheologic si un complex rupestru deosebit de important pentru istoria crestinismului de pe teritoriul tarii noastre. Se crede ca Ansamblul Rupestru de la Murfatlar adaposteste prima biserica si primele chilii ale unei manastiri, de pe teritoriul Romaniei. Din suprafata de aproape 3 hectare, doar o treime a fost acoperita printr-o constructie de beton armat, cu aspect vag de catedrala si cu acoperisul in trepte, ridicat in anii 70. Lipsa fondurilor, dar poate si lipsa interesului din partea oficialitatilor comuniste pentru un monument crestin, au contribuit la distrugerea treptata a bisericutelor de la Murfatlar. Deocamdata, interiorul Ansamblului Rupestru Murfatlar nu este deschis pentru vizite publicului larg.

Conacul Mihail Kogalniceanu

Printre obiectivele turistice ale orasului Murfatlar se afla Conacul lui Mihail Kogalniceanu. Acesta dateaza de la sf. sec. XIX – inc. sec. XX. In fosta proprietate a omului politic Mihail Kogalniceanu functioneaza astazi o gradinita, dar asta nu te impiedica sa admiri frumusetea cladirii construite la sfarsitul secolului al nouasprezecelea. Conacul a fost declarat monument istoric si face parte din ansamblurile de arta si monumentele ce puncteaza evenimente insemnate din istoria orasului. Constructia de la 1885 este inconjurata de un parc in care se mai afla postamentul unei troite ridicate in 1943 in memoria celor cazuti pe front.

Monumentul De La Straja

Situat la 9 km de Murfatlar, in zona fostului sat Straja (ras de fata pamantului de comunisti pentru a face loc traseului Canal – Dunare Marea Neagra), monumentul este inaltat pe un soclu din beton de aproape 10 metri, cu 12 coloane, avand cca. 20 de metri inaltime si este lucrat din otel inoxidabil. Fara soclu, statuia are 38 de metri, cu tot cu soclu insumand 50 de m inaltime, fiind pe locul doi in lume dupa Statuia Libertatii. Pavel Bucur, artistul plastic, autorul acestui obelisc inaugurat in primavara anului 1988, spune despre creatia lui: „Este un inger alb, un inger al libertatii, in sensul in care omul, cand il vede, sa se simta si el legat de natura, de cer, sa simta ca zboara, pentru ca toti dorim sa ajungem in cer’’.